Koşma Yaralanmalarından Korunmanın Yolları

Koşma Yaralanmalarından Korunmanın Yolları

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Tahir Öğüt

Koşma Yaralanmalarından Korunmanın Yolları

Koşu meraklılarının kabusu ayak ve bacaklarda koşu sonrası oluşan ağrılı yaralanmalardır. 16 Kasımda yapılacak olan boğaz koşusu öncesi Prof. Dr. Tahir Öğütkoşucuları uyardı:

1) Ayakkabılarınızı Fazla Eskitmeyin:

Koşu ayakkabıları her 500-800 km’de bir mutlaka değiştirilmelidir. Bunu hesap edebilmek için günümüzde artık çok kolay bulunabilen elektronik adım ölçerlerden faydalanılabilir.

2) Parmaklarınıza Egzersiz Yaptırın:

Kuvvetlendirme ve germe egzersizleri yaparken ayak parmaklarımızı genellikle ihmal ederiz. Baş parmak sabit tutulurken diğer parmakların kaldırılıp indirilmeleri şeklindeki egzersizler her gün sabah akşam birkaç dakika yapıldığında koşu performansınızın artmasına katkıda bulunacaktır.

3) Tedbirli Olun:

Koşu öncesi ve sonrasında mutlaka germe egzersizleri yapın. Maraton sonrası toparlanabilmek için kendinize birkaç gün ayırın. Uzun koşular sonrası baldır kaslarınız ve aşil tendonunuz üzerine düzenli olarak buz uygulayın, bu sizi muhtemel tendinit ve kas problemlerinden koruyacaktır. Vücudunuzun verdiği uyarıları dinleyin; fazla zorlamayın.

4) Daha Kısa Adımlar Atın:

Adım uzunluğunuzu %10 azaltmak bile yaralanmalardan korunmanıza yardımcı olacaktır.

5) Gerekirse Kişiye Özel Tabanlık Kullanın: 

Her ayak tipi bir olmadığı gibi yaşla birlikte ayak mimarisi de bozulmaya başlar. Değişik ayak tipi olanların ve 40 yaş üzerindekilerin kişiye özel tabanlık kullanması hem yaralanma riskini azaltır hem koşu performansının artmasına katkıda bulunur. Hangi tip ayak yapısına sahip olduğunuzu ve ne tip bir ayakkabı kullanmanız gerektiğini size ancak ayak cerrahisinde tecrübeli bir ortopedist söyleyebilir.