Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Profesyonel Web Tasarım
Uluslararası referans niteliğinde 30’un üzerinde yurt dışı makalesi olan Dr. Tahir Öğüt birçok kez Avrupa ve A.B.D.’de davetli konuşmacı olarak sunumlar yapmıştır. A.B.D.’de 2010 yılında yayımlanan ve bugün tüm dünya Ortopedistleri’nin Ayak-Ayak Bileği Cerrahisi Dalı’nda faydalandıkları prestijli bir kitapta “ayak bileği artroskopisi” ile ilgili bir bölümü yazmıştır. Ülkemizde Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Derneği’nin kurucu ve yürütücülerinden olan Dr. Tahir Öğüt 2010 yılında EFAS (Avrupa Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Derneği) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen ilk Türk olmuştur. Aynı zamanda AOFAS (Amerikan Ortopedistleri Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Derneği)’ın da aktif üyesidir. İstanbul Erkek Lisesi mezunu olan Dr. Tahir Öğüt İngilizce ve Almanca konuşabilmektedir.
Ortopedi ve Travmatoloji Profesörü Tahir Öğüt’ ün resmi youtube kanalında, alanında uzman olduğu konular ile alakalı videoları izleyebilir, yeni çıkacak videolar için abone olabilirsiniz. Merak ettiğiniz problemleriniz hakkında bilgileri youtube kanalımıza yüklemeye devam edeceğiz.
[/content_box]
Tabanlık kullanımının ayağı düzeltici veya deformite oluşumunu engelleyici hiçbir etkisi yoktur. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Anne babalar arasında yeni doğan veya yeni yürüyen çocuklarının düztaban olup olmadıkları konusundaki endişeleri yaygındır. Normal bir ayakta görülmesi gereken iç kavsi çocuklarında göremeyince endişelenirler. Tabanı, ayak kaymasını önleyen yuvarlak pul tarzında lastik materyallerle kaplanmış çoraplar da çok uygundur.
[/content_box]
Ayağın normalde olması gereken iç uzun kavsinin kaybolarak topuğun dışa doğru kayması ile oluşan bir ayak deformitesidir. Düz tabanlık denildiğinde genellikle akla çocuklar gelir. Fakat, düz tabanlık sadece doğuştan olan bir durum değildir. Erişkin yaşa kadar normal bir ayağa sahip olup, 30’lu yaşlardan sonra da gelişebilir. Bunun nedeni romatolojik hastalıklar olabileceği gibi, altta yatan hiçbir hastalık olmaksızın da, aşırı kilo veya aşırı gibi sebeplerden gelişebilmektedir.
[/content_box]
Vücut boşluklarının ince ve özel ışık kaynakları ile aydınlatılarak incelenmesi işlemine “endoskopik cerrahi”, söz konusu vücut boşluğu bir eklem olduğunda ise “artroskopik cerrahi” denir. Bu işlemler vücutta geniş kesiler yapmadan uygulanabildiğinden dolayı “minimal invaziv girişimler” olarak adlandırılırlar. Hastalar hayatlarına daha çabuk döndükleri ve hasta açısından daha konforlu olduklarından, endoskopik cerrahinin popülerliği son 20 yıldır hiç azalmamıştır.
[/content_box]
Halluks valgus ayak başparmak ekleminde çeşitli sebeplerle bağlı olarak gelişen deformitenin latince ismidir. İngilizcede bunyon türkçede ise başparmak çıkıntısı olarak adlandırılır. Halluks valgus genellikle düz tabanlık problemi ile birlikte görülen bir ayak sorunudur. Bu problemde başparmak ekleminde parmağın içeriye doğru hareket etmesi sonucunda tarak kemiği bu hareketi dengelemek üzere dışarıya doğru dönmeye başlar.
[/content_box]
Hasta seçiminde kriterler tek tip değildir ve bu konuda tartışma devam etmektedir. Karar verirken dikkat edilmesi ve uyulması gereken bazı kurallar vardır ve cerrah bunları sindirerek kendisine rehber edinmelidir. Ben kendi pratiğimde hastayı detaylı olarak bilgilendirdikten sonra kararı hastaya bırakma eğilimindeyim. Altın yöntem olan eklem sabitlemesi ise son zamanlarda yerini ayak bileği protezi uygulamasına bırakmış durumda…
[/content_box]
Diyabetik ayak, diyabet yani şeker hastalarında ayak, parmak ya da topuklarda oluşan yaralarına verilen genel addır. Diyabetik ayak önemlidir çünkü diyabet hastalarında ayak yarası olursa bu basit bir yara değildir. İleri evre diyabet hastalığı göstergesidir. Diyabetik ayak yarası ya da ayak ülseri (şeker ayağı olarak da adlandırılır) genellikle uzun süreden beri (5-10 yıldan uzun süredir) diyabeti olan hastalarda görülür.
[/content_box]
Ayak, insan vücudunda anatomik ve biyomekanik olarak karmaşık bir yapıdır. Bilek eklimi ve bir çok kemik eklem ve yumuşak doku bulunduran önemli bölgelerdendir. Buna karşın ortopedi ve travmatoloji disiplininde diğer anatomik bölgelere gösterilmiş olan yoğun ilgi uzun yıllar bu bölgenin ikinci plana atılmasına sebep olmuştur. Bu nedenler sebebi ile ayakta başparmak çıkıntısı, düz tabanlık gibi problemler ortaya çıkabilmektedir.
[/content_box]
Sporcuların hayatında ki ağır tempo, darbeler, zorlamalar ve sakatlıklar ayak bileğini olumsuz yönde etkilemektedir. Aşil Tendonu Yaralanması, Ayak Bileği Bağ Kopması, Bağ Yırtılması ve Bağ Zedelenmesi, Stres kırıkları gibi sorunlar yaşayabilmektedir. Bunun sonucu olarak en basitiyle burkulmalar ortaya çıkmaktadır. Burkulmalar sadece spor veya mesleki nedenlerden değil normal kişilerin başına gelebilecek bir durumdur.
[/content_box]
Düz Tabanlık sadece doğuştan olmaz. Sonradan romatizmal bir hastalık sonucu, aşırı kilo ve/veya aşırı uygunsuz ayakkabı kullanımı sonucunda da gelişebilir. Ağrı, ayak şeklinde ve ayakkabıda deformite şeklinde karşımıza çıkar. Düz tabanlık, ayağın normalde olması gereken iç uzun kavsinin kaybolarak topuğun dışa doğru kayması ile karakterize bir ayak deformitesidir. Düz tabanlık denildiğinde genellikle akla çocuk ayağı gelir, fakat düz tabanlık sadece doğuştan olan bir durum değildir.
[/content_box]
Topuk (kalkaneus) kırıkları en fazla karşılaşılan tarsal kemik kırıkları olduğu gibi, tüm tarsal kırıklarının ortalama % 60’ını oluşturur. Topuk kırıklarının % 70-75’i topuğun arka eklem yüzünü ve subtalar eklem bütünlüğünü etkileyen eklem içi kırıklardır. Subtalar eklemi etkileyen eklem içi kırıklar göz önünde bulundurulduğunda topuk kırıkları ortopedik cerrahi ve klinik sonuçları bakımından problemli bir kırık grubu olarak değerlendirilir.
[/content_box]
Eskiden yaşadığımız kırıklar, yeni yaşanılan kırıkların sorumluları olabilirler. Bu kırklar hayatımız standardını düşürmektedir. Alçı yapıldıktan sonra bile hareketlerimiz kısıtlanmaktadır, sonrasında ise hasta dikkatli davranması gerektiği için yine kısıtlı hareket etmektedir. Kırık eğer çok ayrılmamış, yer değiştirmemiş bir kırık ise alçı tedavisi uygulanabilir. Fakat, topuk kırıkları genellikle yüksekten düşme sonucu oluştukları için,
[/content_box]
[/rt_accordion_content][rt_accordion_content title=”Düztaban nedir?”]Düztaban, ayak tabanında ki kavisi oluşturan ayak kemerinin düzleşmesi sonucu oluşan ortopedik bir sorundur. Düz tabanlık sadece doğuştan olan bir durum değildir.[/rt_accordion_content][rt_accordion_content title=”Halluks valgus ameliyatının riskleri nelerdir?”]Her ameliyatın olduğu gibi Halluks Valgus ameliyatının da riskleri vardır. Ameliyat yerinde enfeksiyon, kesilen kemiğin kaynamaması, deformitenin nüksetmesi başlıca komplikasyonlarıdır.[/rt_accordion_content][rt_accordion_content title=”Topuk kırıklarında tedavi nasıl gerçekleşir?”]
[/rt_accordion_content][rt_accordion_content title=”Diyabetik ayak bakımı için neler yapılmalıdır?”]
Ayaklar her gün ılık suyla yıkanmalı; yumuşak bir havlu ile parmak araları dahil özenle kurutulmalı,
Çıplak ayakla evde ve dışarıda kesinlikle dolaşılmamalı, kullanılan ayakkabı ve terlikler çok bol ya da çok dar olmamalı,
Ayaklar, bir ayna yardımıyla olası kesik, yara, mantar ve kabarcıklar oluşma ihtimaline karşı kontrol edilmeli,
Nasırlar ve ölü dokular kesilmemeli, asit içeren nasır bantları kesinlikle kullanılmamalı; nasır bakımı uzman kişilerce yapılmalı,
Ayaklar, üşüdüğünde herhangi bir ısıtıcıya ya da sıcak cisme yaslayıp ısıtılmamalı; bunun yerine yün çorap giyilmeli,
Ayak tırnakları, düz, köşeleri yuvarlak şekilde kesilmeli,
Ayakkabıların içi giyilmeden önce dikkatlice kontrol edilmeli,
Ayakkabı çorapsız olarak giyilmemeli,
Çoraplar, pamuklu ya da yünlü olmalı; sıkı olmayan yumuşak dokulu olanlar tercih edilmeli,
Ayakkabılar, rahat, yumuşak, deri tabanları kalın ve dikişsiz olmalı,
Bayanların yazlık ayakkabıları önlerden kapalı olmalı, parmak arası sandaletler kullanılmamalı,
Kesinlikle sigara içilmemeli,
Görme engeli olan diyabetlilerin yakınları da ayak bakımı konusunda bilinçlendirilmeli,
[/rt_accordion_content][/rt_accordion]